Konut Otopark Çatı Güneş Paneli Sistemleri

Off-Grid Sistemler

Off-Grid sistemler şebekeden bağımsız sistemlerdir. Şebekenin bulunmadığı veya sadece güneş enerjisi kullanmak isteyen tüketicilerin olduğu bölgelerde solar panel, invertör, akü ve şarj kontrol sistemleri ile entegre edilen şebekeden bağımsız bir sistemlerdir.


Off-Grid Sistemlerin Kullanım  Alanları

Off-Grid sistemleri şebekenin olmadığı her yerde kullanmak mümkündür. Dağ evi, konutlar, bağ evi, yayla evleri, villalar, çiftlikler Off-Grid sistemlerin sıklıkla kullanıldığı yerlerdendir. Yanı sıra yatlar, tekneler ve karavanlar içinde Off-Grid sistemlerden destek alınabilir. Elektriğe ihtiyaç duyulan kırsal alanlarda da Off-Grid sistemlerden faydalanmak mümkündür.


Elektrik Şebekesine Uzak Mesafelerde Kullanımı

Şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemleri, trafoya belirli uzak bölgelerdeki elektrik hatlarına kablo uzatmaktan, yer altı kazı çalışmaları yapmaktan ve izinlerden daha ucuz ve hızlı olacaktır.


Enerjide Kendi Kendine Yeterli Ol

Şebekeden uzak yaşamak ve kendi kendine yeterli olmak iyi ve güvenli hissettiriyor. Bazı insanlar için bu duygu para biriktirmekten daha değerlidir.

Enerjide kendi kendine yeterlilik aynı zamanda bir güvenlik biçimidir. Elektrik şebekesindeki elektrik kesintileri, şebekeden bağımsız güneş sistemlerini etkilemez.

Öte yandan, piller yalnızca belirli bir miktarda enerji depolayabilir depoladığınız enerjiyi güneşin olmadığı saatler de kullanabilir.


Şebekeden Bağımsız Güneş  Enerjisi  İçin  Donatım

Tipik şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemleri aşağıdaki ekstra bileşenleri gerektirir:

  • Solar Paneller
  • İnvertör
  • Aküler
  • Şarj Kontrol Ünitesi
  • Kablo ve Bağlantı Aparatları    

Solar  Şarj Kontrolörü

Solar şarj kontrolörleri, şarj regületörleri veya sadece akü regületörleri olarak da bilinir. Son terim muhtemelen bu cihazın gerçekte ne yaptığını açıklamak için en iyisidir. Solar sistemlerde kullanılan şarj kontrol üniteleri, Akülere iletilen voltajın ve akımın hızını dengeler ve aküler aşırı şarjdan korur.

Aküleri sağlıklı tutmak için iyi şarj kontrolörleri çok önemlidir, bu da bir akünün ömrünün en üst düzeye çıkarılmasını sağlar. Akü tabanlı bir invertörünüz varsa, şarj kontrol cihazını da entegre tip olabilir.


Solar Aküler

Sistemde akü olmaz ise, gün batımına kadar ışıklar sönecektir. Aküler gün battık dan sonra devreye girip enerjinin kullanılan akü sayısı kadar enerjinin devam etmesini sağlar.


Solar  Sistemlerde Elektrik  Kesme  Sigortası

Tüm güneş enerjisi sistemleri için AC ve DC güvenli bağlantı kesmeleri gereklidir.

Şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemleri için, akü grubu ile şebekeden bağımsız invertör arasına ek bir DC bağlantı kesme kurulur. Bu bileşenler arasında akan akımı kapatmak için kullanılır. Bu bakım sorun giderme ve elektrik yangınlarına karşı koruma için önemlidir.


Şebeke  Dışı  İnveretör

Tekneniz, karavanınız veya DC akımıyla çalışan cihazlar için güneş panelleri kuruyorsanız, invertöre gerek yoktur. Diğer tüm elektrikli cihazlar için DC’yi AC’ye dönüştürmek için bir invertöre ihtiyacınız olacak. Şarj kontrol ünitesi kullanarak voltajı dengelemek yeterli olacaktır.


Yedek Jeneratör

Güneşin verimsiz olduğu bulutlu günlerde (veya elektriğin yoğun kullanacağı özel zamanlarda) art arda birkaç güne hazırlanmak için maliyet artacak ve büyük aküler gerekecek. Yedek Jeneratörlerin devreye girdiği yer burasıdır.

Çoğu durumda, dizelle çalışan basit bir yedek jeneratör kurmak, nadiren tam potansiyeliyle çalışan büyük boyutlu bir akü grubuna yatırım yapmaktan daha iyi bir seçimdir. Bilindiği üzere Jeneratörler petrol, benzin ve diğer yakıt türleriyle çalışabilir.